logokunstkoepelk

Hoorn

De hoorn

De hoorn behoort tot de familie van de ‘koperen blaasinstrumenten’. Alle koperen blaasinstrumenten hebben min of meer dezelfde liptechniek of mondstand. Om klank te krijgen op een koperen blaasinstrument moet je leren om de lippen te laten trillen als je het instrument aanblaast.

Heb je graag veel noten op je ‘zang’? Dit instrument heeft er het meeste noten op zitten. Dat komt omdat het eigenlijk wel 4 meter lang kan zijn. Gelukkig is hij opgerold! Met je linkerhand bespeel je de ventielen. Je rechterhand steek je in de klankbeker. Hoorn spelen kan gezellig thuis in je eentje, maar vaak is het net heel leuk om in groep te musiceren. Een hoorn vind je standaard terug in zowel het symfonieorkest, harmonieorkest als in een fanfare. Daarnaast heb je oneindig veel mogelijkheden om samen te spelen.

Dit mooie koperblaasinstrument zit sinds een tiental jaren in de lift, voorheen werd dit eerder zelden gekozen. Kinderen en jongeren kunnen dit instrument perfect goed leren bespelen, er bestaan namelijk enkele hoorns (die zijn lichter) en dubbele hoorns. Tegenwoordig kiezen ook veel jong volwassenen en volwassenen dit instrument, meestal als tweede instrument. Hun bedoeling is dan om zich zo snel mogelijk aan te sluiten bij één of andere lokale vereniging. Alle hoornisten vormen één grote familie, en eens men gebeten is door de microbe kan men dit fascinerende instrument niet meer opzij laten staan.

Kopen/huren

De academie heeft enkele huurinstrumenten maar heel dikwijls hebben plaatselijk omliggende harmonieën en fanfares ook instrumenten ter uitleen.
Nieuw kost een hoorn (standaard studeermodel) tussen 2.500 en 4.500 euro.

Wat heb je nodig in de les?

Je instrument (mét mondstuk).

Een potlood.

Je map, boek (en een tasje waar alles in steekt). Gebruik liefst één tas voor al je muziekvakken.

Je klasagenda.

Een doekje om de hoorn wat op te blinken na gebruik.