logokunstkoepelk

Euphonium

De euphonium, voorgesteld door een leerling

Hallo, ik ben Alexander, ik ben 8 jaar en speel euphonium.  Het euphonium  ook wel tuba genoemd  is een blaasinstrument en behoort tot de familie van de koperen blaasinstrumenten.  Zoals de trompet, hoorn en schuif trombone.

Tijdens de proefles mocht ik proberen te spelen op het euphonium.  Ik moest eerst op een mondstuk blazen en daarna proesten.  Dat lukte al aardig ik kreeg er meteen geluid uit.

Toen mocht ik de koffer open doen en zag  ik het mooie grote blinkende instrument .  Ik  ging op een stoel zitten en de leraar gaf me het instrument.  Waaaw….eerst even mooi rechtzitten en het mondstuk gelijk met mijn mond zetten.  Ik  blies en kreeg er meteen geluid uit.  Heel enthousiast probeerde ik nog eens en nog eens.. Het ging zo goed dat ik al echte noten kon spelen.  De leraar zei welke ventielen ik moest induwen en kon meteen een soort liedje spelen.  Heel leuk was dat.

Ik hou van de mooi warme klank van mijn euphonium.  Er spelen veel kinderen euphonium.  In mijn klas speelt  Mathijs en Casper ook euphonium.  Maar er zijn nog klassen.

Ook heb ik op de grote bastuba mogen spelen.  Dat ging ook al goed.  Misschien ga ik later ook bastuba erbij doen.

Samen met Lisa speel ik iedere vrijdagavond in het jeugdorkest.  Dat vind ik super tof.   Dat is het allerliefste wat ik doe.  Ik heb van het orkest een euphonium gekregen.

Wil je ook eens proberen?  Kom gerust even langs in ons euphoniumklasje van de Academie!

Kopen/huren

Het is vaak niet nodig om onmiddellijk een nieuwe euphonium te kopen. Er zijn ontzettend veel plaatselijke muziekverenigingen (fanfare, harmonie, brassband…) die met plezier een instrument aan je zullen uitlenen. 

Wat heb je nodig in de les?

Je euphonium natuurlijk! Maar ook een leuk boek dat je leraar speciaal voor jou zal uitkiezen. Nog enkele spulletjes om je instrument te onderhouden (doekje, ventiel olie, borsteltje…). En niet te vergeten, je goed humeur!!