logokunstkoepelk

Accordeon

Het accordeon

Het accordeon is een aerofoon. Dit wilt zeggen dat er lucht nodig is om klank te produceren. Door het openen en sluiten van de balg (het trekken en duwen) zorg je er als accordeonist voor dat er lucht is.

Er zijn verschillende soorten accordeons: pianoklavier- en knopaccordeons. Bij de pianoklavierinstrumenten zie je aan de rechterkant een pianoklavier. De knopaccordeons hebben dan weer meerdere rijen knopjes naast elkaar. Beide instrumenten bieden de mogelijkheid tot virtuoos accordeonspel. Welk type accordeon iemand wenst te spelen is vrij te kiezen.

Bij het rechtermanuaal zit er per knop/toets 1 noot, zowel bij het openen als dichtdoen van de balg.

Het linkermanuaal bevat toetsen met een enkele toon (de grondbas) en toetsen met 3 of 4 tonen. Deze worden de akkoordbassen genoemd. Deze akkoorden zijn op voorhand samengesteld en klinken wanneer er op 1 toets gedrukt wordt.

Als accordeonist kan je samen spelen in een orkest, maar wat extra leuk is, is dat je, ook als je alleen speelt, een heel orkest op je schoot hebt staan. Je begeleidt jezelf tijdens het spelen. Dit maakt het accordeon het ideale instrument om te bespelen.

Kopen/huren

Er is een mogelijkheid tot het huren van een accordeon. Voor verdere informatie hieromtrent is het raadzaam contact op te nemen met het secretariaat.

Ook zijn er winkels die de mogelijkheid bieden om een instrument te huren en dit na enkele jaren tegen vermindering van de reeds betaalde huurprijs aan te kopen.

Wat heb je nodig in de les?

 Om naar de accordeonles te komen heb je enkel een accordeon nodig. Dit, in combinatie met een grote portie gezonde goesting om het instrument te leren bespelen, maakt van jou binnen de kortste keren een heuse accordeonist die de leukste liedjes uit zijn/haar instrument tovert.